Fotbalul pe care il privim acum cu atata placere a ajuns intr-o era moderna, unde se jocul se bazeaza pe atac si combinatii, insa cand vorbim despre reguli, sportul-rege se schimba foarte greu sau deloc. Si e normal, pentru ca unele din ideile cu care vin antrenorii, suporterii sau analistii sunt de-a dreptul traznite si nu au sanse niciodata sa fie implementate.
De la portari “zburatori” la eliminarea ofsaidului
Portarii “zburatori” reprezinta o idee imprumutata din futsal, unde aceasta este o practica obisnuita. Conceptul sugereaza ca portarul ar putea participa mult mai activ in fazele de atac, fara a se limita la apararea propriei porti. Astfel, portarul ar deveni un jucator de camp suplimentar, capabil sa construiasca faze de atac, sa paseze si chiar sa… marcheze.
Desi aceasta regula este departe de a fi adoptata in fotbalul din ultimii ani, acum avem parte de un rol mult mai diferit al portarului fata de cel care il avea in anii ’90-2000 pentru ca adeseori vedem acesti jucatori ce se rezumau a arunca mingea in terenul advers, avansand si jucand un rol mai degraba de libero. Cel mai apreciat si indraznet portar de acest tip ramane fara indoiala Manuel Nuer de la Bayern ce adeseori avansa cu mingea la picior la 40 de metrii de propria poarta. In prezent sunt multi antrenori ce nu concep altceva decat genul asta de constructie a echipelor ce le pregatesc.
Eliminarea ofsaidului a fost o idee sustinuta adeseori de antrenori si fani, precum si de marele Johan Cruyff, ce au sustinut eliminarea completa a acestei reguli pentru a incuraja un fotbal mai liber si mai ofensiv. Aceasta idee revolutionara ar transforma radical jocul, oferind mai multa libertate atacantilor si ducand, probabil, la un numar mult mai mare de goluri.
Pe de alta parte, criticii si conservatorii spun ca eliminarea ofsaidului ar destabiliza jocul, conducand la un stil de joc haotic, cu echipe care ar putea sa se bazeze doar pe plasarea jucatorilor in apropierea portii adverse.
Pentru cei care vor să își testeze cunoștințele în pariuri, un mod eficient de a face acest lucru este să urmărești pariurile de tip cota 2, care oferă sugestii cu șanse bune de câștig.
Desi propunerea a fost discutata in diferite contexte, aceasta regula ce dateaza din anul 1863 nu a fost niciodata adoptata la scara larga datorita impactului major pe care l-ar avea asupra tacticii si structurii fotbalului.
Meciuri fara remize
Ideea eliminarii rezultatelor de egalitate a fost propusa pentru a face fotbalul mai spectaculos si mai atractiv pentru fani si televiziuni, deci nu a venit din partea profesionistilor din fotbal.
Propunerea sugereaza ca fiecare meci ar trebui sa aiba un castigator clar, fie prin prelungiri, fie prin lovituri de departajare, eliminand astfel complet posibilitatea unei remize. Motivul pentru care s-a venit cu aceasta idee este ca s-a considerat ca remizele, in special cele in care echipele joaca defensiv pentru a pastra un punct, reduc spectacolul si ofera o experienta plictisitoare pentru fani.
Totusi, aceasta idee a fost respinsa de multe ori, deoarece fotbalul a devenit deja mai spectaculos si de obicei exista un procent ridicat de goluri ce se marcheaza in minutele de prelungiri.
Terenuri inclinate si mai multe mingi
Desi exista rapoarte despre propuneri facute de anumiti antrenori la inceputul secolului XX privind… terenuri cu un unghi mic de inclinare pentru a creste dificultatea, aceasta idee a fost privita din start cum trebuie, adica pur si simplu stupida si nu a fost luata deloc in seama.
Insa aceasta idee viza adaugarea unui element suplimentar de complexitate in joc, in speranta ca ar stimula jucatorii sa se adapteze la noi conditii si ar face meciurile mai interesante. Inclinatia ar fi favorizat o echipa in prima repriza, urmand ca echipele sa schimbe partea pentru a echilibra avantajul in repriza a doua.
Schimbarea dimensiunilor portii
Marele Michel Platini, fost fotbalist la Juventus si presedinte UEFA, a fost unul dintre cei care au sugerat marirea dimensiunilor portii pentru a face jocul mai spectaculos. In contextul in care portarii sunt mai inalti si mai agili in fotbalul modern, s-a considerat ca o poarta mai mare ar conduce la mai multe goluri si, implicit, la meciuri mai atractive pentru public. Totusi, aceasta schimbare a fost respinsa pe motiv ca ar afecta echilibrul dintre atac si aparare si ar ruina traditia fotbalului.
Mai multe mingi in joc
Daca v-a socat ideea cu terenul inclinat inseamna ca acest concept radical o sa va faca sa radeti! Aceasta idee nastrusnica a fost de a introduce mai multe mingi in timpul unui meci, venita din partea unor comentatori si fani care doreau un ritm mai rapid al jocului. Ideea ar fi ca, in loc ca jocul sa se opreasca atunci cand mingea iese din teren, o alta minge sa fie imediat introdusa pentru a mentine fluiditatea. Insa, aceasta schimbare ar face extrem de dificil pentru echipe sa pastreze controlul tactic al jocului si ar crea haos pe teren, cu actiuni simultane in diferite parti ale terenului.
Inlocuiri nelimitate
Antrenorul german Ralf Rangnick a sustinut ideea inlocuirilor nelimitate pentru a face jocul mai dinamic si pentru a oferi mai multa flexibilitate tactica. Schimbarea ar permite echipelor sa se adapteze mai usor pe parcursul jocului si sa previna accidentarile cauzate de oboseala. Cu toate acestea, criticii considera ca un numar nelimitat de inlocuiri ar favoriza echipele mari, cu loturi extinse. Totusi acum s-a ajuns la un compromis in aceasta directie si s-a trecut de la trei inlocuiri/meci la cinci, idee ce a fost imbratisata de marea majoritate a oamenilor de fotbal.