Scurgerile și infiltrațiile de apă prin acoperiș sunt cât se poate de neplăcute. Nu doar că îți afectează confortul, ci pot crea adevărate probleme în structura de rezistență a casei, în cazul în care nu iei măsuri la timp.
Mai mult decât atât, infiltrațiile de apă creează un mediu propice pentru apariția mucegaiului și cresc riscul de scurtcircuit dacă intră în contact cu cablurile electrice. Cu cât iei măsuri mai repede, cu atât mai mici vor fi daunele. Ai observat deja scurgeri de apă și infiltratii prin acoperiș? Noi te vom învăța ce este bine să faci pentru a le remedia.
Cum înlături scurgerile și infiltrațiile de apă prin acoperiș?
Pasul 1: identifică locurile prin care pătrunde apa
Știai că apa prelinsă pe tavan sau perete se poate afla la o distanță considerabilă de locul prin care curge de fapt? Chiar dacă identificarea locurilor prin care pătrunde apa pare în primă fază o operațiune simplă, iată că de fapt nu e.
Cum identifici locurile prin care apa se scurge? Ei bine, urcă-te în pod pe timp de ploaie și analizează cu atenție locurile prin care apa pătrunde. Odată identificate, știi unde trebuie să intervii.
Pasul 2: repararea zonei care favorizează infiltrațiile
Pentru a repara zona sau zonele cu probleme, ai două opțiuni: fie apelezi la o echipă specializată în reparatii acoperisuri, fie te urci singur pe acoperiș.
Dacă apelezi la o echipă de profesioniști în domeniu, ai deja calitatea lucrării asigurată. Trebuie să plătești însă costul manoperei și al materialelor utilizate. Echipa în cauză se va deplasa la fața locului, deci s-ar putea să trebuiască să le decontezi și cheltuielile de transport.
În cazul în care vrei să repari de unul singur zonele care favorizează infiltrațiile de apă, trebuie să fii foarte atent. Nu te urca niciodată pe acoperiș dacă acesta este ud sau acoperit cu zăpadă ori gheață. Nu uita să folosești echipament corespunzător de protecție: încălțăminte antiderapantă, cască de protecție și mănuși.
După ce te-ai urcat pe acoperiș, verifică zona din jurul coșului de fum, șindrilele și lucarnele. Acestea sunt de obicei zonele prin care se infiltrează apa. Caută cu atenție țiglele sparte sau deplasate.
Reparația zonelor cu probleme se face în funcție de caz. Ca să fim mai exacți, fie înlocuiești țiglele sparte și cimentezi coamele, fie etanșezi porțiunile afectate cu un adeziv special pentru acoperișuri.
Atenție! Nu coborî de pe acoperiș până când nu cureți jgheaburile de frunze, pene, pietriș, crenguțe și alte impurități. Acestea pot bloca calea apei, cauzând apariția infiltrațiilor.
De ce apar scurgeri de apă prin acoperiș?
Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt numeroase. Ți le enumerăm pe cele mai comune în rândurile ce urmează.
În această situație, de vină poate fi montajul defectuos al acoperișului:
- sistemul pluvial a fost montat incorect și/sau este de calitate precară. Este important să alegi un sistem pluvial potrivit pentru locuința ta, ținând cont de suprafața acoperișului, dar și de volumul de apă ce trebuie drenat.
- s-a folosit un material termoizolant nepotrivit și/sau a fost instalat incorect. Atunci când alegi materialul izolator pentru locuința ta, ține cont de grosimea, densitatea și valoarea conductivității termice. De asemenea, materialul izolator trebuie să fie întotdeauna montat pe folia anticondens, căci aceasta îți protejează locuința împotriva infiltrațiilor de apă.
- țiglele nu au fost perfect etanșate. Acolo unde nu există etanșare corespunzătoare între țigle, apa pătrunde cu mare ușurință.
- nu s-a respectat panta acoperișului. Să știi că învelitorile de pe piață sunt potrivite pentru anumite grade de înclinație. Dacă nu se ține cont de unghiul acoperișului atunci când se alege învelitoarea, riscul de infiltrare al apei crește enorm.
- tipul de învelitoare a fost ales greșit. Știi deja că țigla ceramică este cu mult mai grea decât cea metalică. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă vrei să îți învelești acoperișul cu țiglă ceramică, structura de rezistență trebuie să îți permită acest lucru. În caz contrar, va ceda destul de ușor în timp.
Ține cont de toate sfaturile de mai sus atunci când efectuezi reparații pentru acoperișul tău din țiglă ceramică. În cazul în care nu te simți pregătit pentru o astfel de intervenție, apelează la specialiști în domeniu.