Leonard “Moșu'” Doroftei (54 de ani) a demontat mitul că pugiliștii strâng averi din meciurile lor profesionale. În cadrul unui podcast provocator condus de Bursucu’, Doroftei a fost întrebat dacă a resimțit sacrificii în cariera sa. El a răspuns afirmativ, adăugând că aceste sacrificii au fost alegeri personale. Într-un moment de reflecție asupra carierei sale, Doroftei a amintit de momentul în care a pierdut centura, exprimând frustrarea că nu a fost ascultat atunci când și-a exprimat nevoile. A subliniat că alcoolul a avut un impact semnificativ asupra vieții sale și a recunoscut că a avut un moment dificil în care a pierdut controlul, influențându-i greutatea corporală în mod negativ.
Pe 24 octombrie 2003, Leonard Doroftei, deținătorul centurii WBA la categoria semiușoară, era programat să se confrunte cu pugilistul panamez Miguel Callist. Cu toate acestea, meciul nu a avut loc din cauza faptului că Doroftei nu s-a încadrat în categoria de greutate corespunzătoare, pierzând astfel titlul de campion mondial.
Leonard Doroftei: „Mi-aș fi vărsat toată ura și toată răutatea pe oamenii care mi-au făcut rău”
„Sunt într-o stare foarte, foarte rea. Mi-e rău, nu mai pot. Am fost într-un program de pregătire foarte greu și cred că m-am dat peste cap. Îmi pare foarte rău, nu mai pot”, spunea Doroftei în 2003, când, însetat și înfometat, se resimțea după încercările zadarnice de a intra în limitele categoriei sale.
Acum, Moșu’ privește în urmă și analizează întâmplările de-atunci: „Așa sunt eu. Când mi se rupe filmul, nu te mai înțelegi cu mine. Trag ca un nebun, muncesc până cad, dar dacă m-ai călcat în picioare, nu te iert niciodată”.
Despre plecarea în Canada, Doroftei, care între timp s-a hotărât să revină în România, spune: „A fost bine că am luat decizia să plec. Așa m-am mai răcorit. Dacă rămâneam aici, nu era bine.
Mi-aș fi vărsat toată ura și toată răutatea pe oamenii care mi-au făcut rău. Așa, mi-am vărsat furia în sala de box. Și asta îi sfătuesc pe toți: când simt că nu mai pot, să lovească în sac!”
În 2019, când trecea, alături de familia sa, printr-o perioadă dificilă, Doroftei a crezut că tuturor le va fi mai bine în Canada, unde, timp de cinci ani, a predat box copiilor.
„Am fost copil sărac și am muncit toată viața din greu. Am zis să fac o casă pentru copiii mei, am avut o afacere. Casa nu am terminat-o niciodată. Am luat banii pentru casă și i-am băgat în afacere.
Din banii ăia pe care i-am câștigat eu, s-au scăzut cheltuieile, am împărțit cu Interbox (n.r. – firma canadiană care l-a manageriat pe Doroftei ca boxer profesionist), am plătit taxe.
Mie mi-a rămas praful de pe tobă. Alții făceau și atunci milioane din lupte, pentru că erau promovați, ajutați. Eu am fost, pur și simplu, aruncat în America.
N-am câștigat cât ar fi trebuit pentru spectacolul pe care l-am oferit”, a spus fostul pugilist.
Declarând că nu vrea să vorbească despre banii câștigați, Leonard Doroftei spune că a rămas cam cu 30-35 la sută din ceea ce a câștigat din box.
„Cât câștigi depinde de boxer, depinde de promoter. Pe mine m-au vândut – exact asta au făcut. M-au vândut pentru niște contracte în care aveam de toate, dar nu aveam nimic”, adaugă Doroftei.