Tenisul este unul dintre sporturile cu mare traditie in Romania. Nu am avut prea multe perioade constante in care sa bifam performante remarcabile, insa avem jucatori care s-au remarcat in mod deosebit si si-au depasit conditia.
Ilie Nastase a fost primul lider mondial ATP roman, in timp ce Simona Halep are meritul de a fi adus tenisul din nou in atentia noastra, revitalizand acest sport in ultima decada. In continuarea acestui articol vei gasi informatii interesante despre tenismeni romani care si-au pus amprenta asupra sportului alb.
Simona Halep
Simona Halep este un exemplu de determinare, vointa si munca. Ea este considerata drept cea mai buna jucatoare de tenis din istoria acestui sport in Romania, surclasand-o pe Virginia Ruzici.
2013 a fost anul in care si-a dezlantuit adevaratul potential si a inceput sa capete experienta in circuitul WTA, iar un an mai tarziu a evoluat in prima finala de Grand Slam a carierei, la Roland Garros. A pierdut acea finala in compania Mariei Sharapova.
Paradoxal, Simona avea un stil de joc net superior cu care o putea contracara lejer pe rusoaica, insa Maria a utilizat tot felul de tertipuri pentru a o scoate din joc pe Simona si a castigat trofeul exclusiv gratie experientei superioare in astfel de meciuri. Simona nu a gestionat corect momentele de presiune.
A continuat sa joace si sa castige titluri in circuitul WTA. 3 ani mai tarziu s-a ivit o noua oportunitate pentru ea, tot la Roland Garros. Aici a intalnit-o in actul final pe Jelena Ostapenko. Desi pornea cu statutul de favorita la trofeu, a pierdut si aceasta finala.
In sezonul 2018 a reusit sa ajunga in actul final la Australian Open, de data aceasta pe hard. Si aici a fost invinsa de Wozniacki, la capatul unei partide cu multe rasturnari de situatie.
La cateva luni distanta insa s-a intors la Roland Garros. Aici a invatat din experientele trecute si s-a impus in actul final in fata lui Sloane Stephens. De data aceasta insa, experienta era de partea romancei si ea a performat conform asteptarilor.
A cucerit astfel primul titlu de Grand Slam la Roland Garros, turneu pe care poti sa plasezi chiar si pariuri online la ContiCazino, insa inainte de asta citeste aici o recenzie despre ContiCazino.
In anul urmator a reusit sa se impuna si la Wimbledon, pe iarba, trecand in marea finala de favorita numarul 1, Serena Williams.
Halep are in palmares 24 de trofee din cele 42 de finale WTA jucate. Halep este singura jucatoare din Romania care a condus ierarhia WTA si a facut acest lucru vreme de 64 de saptamani.
Virginia Ruzici
O jucatoare din generatia anilor ’70, Virginia Ruzici, este prima jucatoare din Romania care s-a impus intr-un turneu de Mare Slam. In 1978, ea a reusit sa cucereasca trofeul la Roland Garros, intr-o finala in care a invins-o pe campioana in exercitiu, Mima Jausovec, cu scor dublu de 6-2.
Virginia nu era favorita la titlu in acel an, insa lucrurile au mers excelent pentru jucatoarea noastra si a avut parte de un turneu relativ usor.
Dupa acea performanta incredibila, ea a mai jucat o finala la Roland Garros in 1980, insa nu a reusit dubla, cedand in finala in fata lui Chris Evert in minim de seturi.
In perioada 1977–1983, Virginia s-a mentinut mereu in primele 20 de jucatoare ale lumii, intr-o perioada in care concurenta era intr-adevar acerba. Cea mai buna pozitie a carierei a fost numarul 8 mondial.
In total, Ruzici are 12 titluri in palmares, castigand milionul de dolari din tenis. Dupa ce s-a retras din competitie, a devenit manager sportiv al Simonei Halep, alaturi de care a fost pana in 2022.
Ilie Nastase
Ilie mai este cunoscut drept “Nasty”, o porecla pe care si-a castigat-o datorita extravagantei sale. Are doua titluri de Grand Slam in cariera: la Roland Garros, in 1973 si la US Open, in anul precedent.
Totodata, Ilie Nastase mai are si doua finale pierdute in turnee de Grand Slam, la Wimbledon in 1972 si 1976.
Cu toate acestea, Ilie a mai reusit sa castige trei turnee de Mare Slam la dublu, alaturi de Ion Tiriac.
Pe langa aceste performante, a mai cucerit titlul la Turneul Campionilor in 4 randuri, in anii 1971, 1972, 1973 si 1975.
In anul 1991 a fost introdus in International Tennis Hall of Fame, o elita selecta a celor mai buni jucatori de tenis din toate timpurile.
Premiile adunate din tenis insumeaza putin peste 2 milioane de dolari.
Horia Tecau
Horia Tecau s-a remarcat mai degraba in cariera de dublu si mai putin la simplu. A avut cativa parteneri alaturi de care a colaborat foarte bine, reusind sa adune, in total, 38 de trofee la probele de dublu, intre care si doua titluri de Grand Slam, la Wimbledon in 2015 si US Open doi ani mai tarziu. Tot in 2015 a iesit invingator la dublu la Turneul Campionilor.
La Jocurile Olimpice din 2016 a castigat medalia de argint alaturi de partenerul de la acea vreme, Florin Mergea.
Premiile adunate din tenis sunt destul de consistente, aproape 6 milioane de dolari, la care se adauga sumele stranse din sponsorizari.
Toti jucatorii amintiti mai sus, dar si alti tenismeni romani care au evoluat la un nivel destul de ridicat ne fac sa avem asteptari mari si in viitor si cu totii ne dorim ca si alte nume importante sa rasara din Romania pe scena tenisului mondial.