Galele RXF au luat amploare în România, iar Adrian Mutu s-a arătat profund dezgustat de aceste lupte, solicitând interzicerea de urgență a evenimentelor de acest tip.
Fostul internațional a rămas șocat după ce a asistat la confruntarea din cușcă dintre trei femei și doi bărbați, afirmând că „oamenii care urmăresc astfel de gale nu sunt normali la cap”.
„N-am văzut lupta dintre cele 3 femei și 2 bărbați, însă mi se pare o mare prostie! Ar trebui să fie interzis acest lucru, pentru că luptele de genul nu se pot numi lupte.
Oamenii care nu sunt întregi la cap își doresc să vadă lucrurile astea. Eu nu mă uit la așa ceva. Ce vrei să demonstrezi? Dacă vrei să faci o luptă între un bărbat și o femeie, și consideri că este egal, atunci fă 1 la 1, nu 3 la 2.
Problema nu e a persoanelor care inventează nebuniile acestea, problema e că pot face acest lucru și totodată că e televizat. Cine acceptă lucrurile acestea? Ar trebui interzis, pentru că nu există în sport ca femeile să se amestece cu bărbații”, a declarat Adrian Mutu la Fanatik.
Reacția FILIA, organizație neguvernamentală pentru drepturile femeii
„Imaginile cu tânăra mergând în lesă la Gala RXF ne arată felul în care societatea românească normalizează obiectificarea și violența asupra femeilor, văzute ca surse de plăcere și entertainment pentru bărbați. Organizatorii au regizat voit această scenă degradantă în care ni se prezintă ”bărbatul violent și puternic” și ”femeia supusă”, aflată la dispoziția bărbatului, care poate face orice cu ea și corpul ei.
Corpurile noastre sunt sexualizate, judecate, supuse violenței și umilinței încă de la vârste fragede, pe tot parcursul vieții. Suntem dezumanizate și reduse la felul în care reușim să satisfacem fanteziile bărbaților. Aceste imagini sunt extrem de periculoase pentru că normalizează controlul asupra femeilor și umilirea lor, devenind obiecte sau trofee pentru bărbații care au puterea și care se amuză pe seama violenței. Imaginile nu pot fi scoase din contextul societății noastre, în care victimele sunt în continuare blamate pentru violența pe care o trăiesc.
Nu e prima dată când luăm o poziție față de Gala RXF. Scriam acum câteva luni despre felul în care organizatorii evenimentului prezintă violența împotriva femeilor ca spectacol.
Nici atunci și nici acum organizatorii nu și-au propus în niciun moment să promoveze performanța sportivă, ci să promoveze controlul asupra femeilor ca entertainment și să instrumentalizeze persoane aflate în poziții vulnerabile. Mai mult, la galele RXF au fost acceptate și personaje cu acuzații grave de violență împotriva femeilor, ca Justițiarul din Berceni și Andrew Tate.
Femeile au nevoie de spații sigure în care să își manifeste sexualitatea, să arate frumusețea diversității corpurilor noastre și în care să aibă puterea de a decide asupra imaginii lor. Evenimentele de acest fel discreditează performanța sportivă a femeilor. Noi susținem participarea femeilor în toate sporturile, inclusiv în sporturile de contact. Nu o judecăm pe tânără din imagini pentru decizia luată. Judecăm și criticăm felul în care RXF a organizat și a promovat acest eveniment”, se arată în comunicatul emis de Centrul FILIA.