Alex Pop este un fotbalist român născut în Buenos Aires, Argentina, și a trăit acolo în primii ani ai vieții sale. El s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni tineri fotbaliști din Liga 2 din România, jucând pentru echipa Unirea Dej. A contribuit semnificativ la performanțele echipei, marcând goluri și oferind pase decisive în acest sezon.
Pe lângă cariera sa în fotbalul de club, Alex Pop a avut și apariții în echipele naționale de tineret ale României, jucând pentru selecționatele U17, U18 și U19. Acest lucru îl face eligibil pentru a participa la Campionatul European de Fotbal U21, care va fi găzduit de România și Georgia în acest an.
Cu o inteligență remarcabilă și un viitor promițător în fotbal, Alex Pop este considerat unul dintre tinerii fotbaliști cu potențial în Liga 2 din România.
Părinții mei sunt amândoi clujeni din Huedin, dar tata a plecat întâi în SUA, unde aveam o mătușă, să lucreze ca inginer. După 6 luni a primit oferta pentru un job în Argentina, astfel că în 1996 și el, și mama, au ajuns în America de Sud. Tata lucra în managementul unei fabrici de mezeluri. M-am născut la Buenos Aires și am trăit acolo doi ani”
Alexandru Mihai Constantin Pop a revenit în România pentru a-și obține pașaportul și apoi cartea de identitate sub numele său românesc complet, incluzând prenumele tatălui și bunicului său.
Aventura lui Alex Pop în fotbal a început încă din primii ani de viață, chiar în Buenos Aires, Argentina, patria lui Messi. A visat să devină fotbalist și și-a urmat pasiunea în această direcție.
Mingea a fost și a rămas totul pentru mine. Deși eram tare mic, doar cu ea mă jucam, iar în plimbările cu părinții începeam să strig mereu: pelotitas, pelotitas!, când vedeam mingi prin magazine. De aceea am și început de la 7 ani fotbalul organizat.”
Urmărit 5 ani de clubul ”Regelui”
Pentru ”U” Cluj a debutat la seniori, în Liga 2, deși avea doar 16 ani! Momentul a reprezentat o etapă, clubul intrând în colaps și ajungând în Liga 4 în acel an, 2016. Gheorghe Hagi și Viitorul Constanța îl monitorizau de multă vreme și au prins momentul să-l achiziționeze.
”De la 12 ani am fost urmărit în competiții de juniori, am fost și la trialuri acolo, am fost dorit mereu de Viitorul, dar conducerea lui U de la acea vreme nu mi-a permis plecarea. La 16 ani am făcut pasul spre clubul domnului Hagi, iar cei trei ani petrecuți acolo sunt cea mai importantă perioadă din formarea mea ca om și ca fotbalist. Am învățat aproape tot, de la cum să mă descurc în societate și să fiu independent, până la tot bagajul fotbalistic”, a povestit Alex Pop.
Mărturisește că nu i-a fost ușor la început, departe de casă și de familie, în celălalt colț al țării. Dar coechipierii și antrenorii l-au sprijinit enorm, la fiecare două luni putea să-și viziteze părinții, acasă.
Euforia cu Dinamo, șocul cu Dinamo Zagreb
Alex a făcut parte din echipa Viitorului campioană națională U19 care, în 2018, învingea cu 4-0 pe Dinamo în finala Ligii Elitelor! Deși cu un an mai mic, a evoluat alături de Virgil Ghiță, Tudor Băluță, Alex Mățan sau Denis Drăguș într-un succes categoric, revanșă pentru finala sezonului precedent, când bucureștenii câștigaseră, 4-3.
”A fost primul meu trofeu major, e greu să descriu în cuvinte senzația! Din păcate, în UEFA Youth League am dat peste Dinamo Zabreb și n-am mai întâlnit vreun adversar în fața căruia să mă simt atât de dominat! La 0-1 în tur, la noi acasă, ar fi putut fi 0-5 fără supărare! Croații aveau un ritm de joc incredibil, viteză și precizie, deși fizic nu erau mult peste noi”, a spus Pop.
A fost 0-1 și 0-2 în ”dubla” aceea. Deloc întâmplator, azi, dintre fotbaliștii croați, Franjic e cotat la 6,5 milioane euro și joacă la Wolfsburg. Sutalo este evaluat la 18 milioane euro! și joacă pentru Dinamo Zagreb alături de Baturina, 6,5 milioane euro!
Primul gol la seniori: de la jumătatea terenului!
La 19 ani, Alex Pop ajunge împrumut de la Hagi la… ”U” Cluj, reapărută în L2! Joacă două sezoane, aproape meci de meci: ”A fost plăcut la Universitatea, e clubul meu de suflet, am mulți prieteni în galerie și trăiam cu ei fotbalul. Atunci am marcat și primul gol la seniori: de la jumătatea terenului, contra celor de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, am deschis scorul!”
Apoi, în vara lui 2021, merge tot sub formă de împrumut la Unirea Dej, unde face furori. Îi place să fie vârf sau să fie folosit în spatele vârfului, deși e la fel de eficient ca mijlocaș central-ofensiv sau chiar în benzi, unde juca la juniori.
”La Cluj, noul antrenor, domnul Lincar, mi-a spus că nu ar vrea să prelungească împrumutul, dorindu-și să transfere alți jucători. L-am apreciat pentru că nu m-a ținut să stau pe bancă. Dragoș Militaru, antrenorul Unirii Dej, m-a sunat și am mers acolo cu toată inima: grup tânăr, atmosferă extraordinară, unitate totală, discutăm absolut orice! Iar stafful e tânăr, incredibil din punct de vedere profesional!”, a spus Alex Pop.
Fanul Argentinei la Mondial, între o sută de francezi
Cum a trăit ”argentinianul” de la Dej finala Cupei Mondiale, în care s-a impus reprezentativa țării lui natale? Pe traiectoria lui Alex, ieșită din comun, nu avea cum să fie o experiență obișnuită: ”De când știu fotbal am vrut să văd Argentina campioană mondială! Eram în vacanță în Zanzibar, cu prietena, și am urmărit finala în recepția hotelului: patru fani argentinieni, cu tot cu mine!, și peste o sută de francezi! Nu voi uita toată viața acel meci, sincer eu mă simt mai mult de 1 la sută argentinian.”
Cu toate astea, Alex n-a mai ajuns în Argentina de la vârsta de doi ani. Așteaptă cu nerăbdare să revină împreună cu părinții, să vadă locurile unde s-a născut și a început copilăria.
”Tata a fost la meciuri în Argentina, eu încă n-am apucat. A fost la Boca Juniors, la River Plate, a prins chiar și un derby al celor două! Am crescut cu aceste povești. Poate o să învăț mai bine și spaniola între timp. Când l-am avut coechipier pe argentinianul Chacana la U Cluj, a rămas cu gura căscată când a auzit că sunt din Buenos Aires și a început să-mi vorbească în spaniolă, dar eu nu prea mă descurcam!”, a mai spus Alex Pop.