Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost acuzat de multiple ori că ar reprezenta „interesele rusești în România”. Conform primelor exit-poll-uri de astăzi, Georgescu ar fi obținut 16% din voturi în cursa pentru președinție și speră să ajungă în turul secund.
Călin Georgescu este un inginer român, doctor în pedologie (studiul solurilor), expert în dezvoltare durabilă și absolvent al unui program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.
Călin Georgescu practică un sport extrem, înotul în ape înghețate. În campania online desfășurată în ultimii ani, candidatul independent la președinție a susținut discursuri în mijlocul unui lac. Într-un videoclip anterior, acesta a îndemnat oamenii să nu se vaccineze împotriva Covid-19, sugerând că metabolismul său rezistă băilor reci datorită faptului că nu s-a vaccinat – o afirmație nefondată științific.
Călin Georgescu a fost acuzat în ultimii ani că are legături directe cu Rusia
În ultimii ani, Călin Georgescu a fost acuzat de a avea legături directe cu Rusia. Diverse articole din presă l-au criticat pe Georgescu pentru declarațiile proruse, considerându-l chiar un reprezentant al intereselor rusești în România, conform relatărilor din Libertatea.
În contextul tensiunilor din Ucraina din 2021, Georgescu a afirmat că orice repercusiune gravă ar proveni din interesele industriei militare americane: „Situația din Ucraina este evident manipulată pentru a declanșa un conflict care să beneficieze financiar complexul militar al Statelor Unite și industria militară a SUA”, declara Călin Georgescu.
În 2015, în contextul demiterii lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, după protestele masive generate de tragedia de la Colectiv, Dan Puric a declarat că îl susține pe Georgescu pentru funcția de prim-ministru. Cinci ani mai târziu, în decembrie 2020, Călin Georgescu a fost propus de AUR pentru funcția de premier. Oficial, el figura pe lista celor trei candidați propuși de partide pentru acest post, alături de Alexandru Rafila (propus de PSD) și Florin Cîțu (propus de alianța PNL-USR-UDMR). În cele din urmă, președintele Klaus Iohannis l-a numit pe Florin Cîțu.
În 2022, Călin Georgescu a fost desemnat președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Ulterior, relațiile dintre Georgescu și liderul AUR, George Simion, s-au tensionat considerabil. În luna septembrie, Georgescu l-a acuzat pe Simion că sprijină în secret PSD.
Călin Georgescu a desfășurat o campanie atipică. Fiind rar prezent la televiziune, candidatul independent a exploatat trendurile de pe TikTok.
„În această seară, poporul român a strigat: Pace! Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului. Sistemul oligarhic a sărăcit. Bogații au sărăcit, iar poporul român s-a îmbogățit. Este o trezire în conștiința acestui popor. Avem datoria de a reface România. Acesta este cel mai important lucru. Poporul român a înțeles că familia înseamnă totul! Îi vor respecta pe toți, indiferent dacă m-au votat sau nu. Astăzi, prin flacăra speranței, poporul român a ales să nu mai stea aplecat, să nu mai fie umilit. Suntem puternici, suntem curajoși. Vom fi mulți și în turul 2.”
– Călin Georgescu, după publicarea exit-poll-urilor
CV-ul lui Călin Georgescu
septembrie 2021-prezent: cadru didactic asociat la Universitatea din Pitești
2016-prezent: consultant internațional în domeniul protecției mediului și dezvoltării durabile
2015-2016: director executiv și consilier special al directorului general ONU-Geneva
2011-2013: raport special al ONU privind efectele negative ale transportului de produse și deșeuri toxice asupra omului
2000-2011: director executiv la Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD)
2006-2012: director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare (IPID)
1996-1997, 1998-2008: manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)
2004-2005: director în Ministerul Afacerilor Externe (MAE)
1997-1998: secretar general la Ministerul Mediului
1992: consilier ministrului în Ministerul Mediului
1991: șef al Biroului Senatorial pentru Mediu din Parlamentul României
1986-1990: inginer la Întreprinderea pentru Execuția și Exploatarea Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare (IEELIF), conform CV-ului său.