Pentru vestici, comportamentul și declarațiile lui Gigi Becali, finanțatorul campioanei României, reprezintă o excepție notabilă. De multe ori, presa occidentală, în așteptarea duelurilor europene ale FCSB-ului, a portretizat acest patron excentric al clubului.
Acum, francezii au venit cu propria lor admirație pentru Gigi Becali. Ziarul săptămânal Le Journal du Dimanche i-a dedicat un material amplu, intitulat „Avere, fotbal, credință… Gigi Becali, omul care zguduie România”.
„Avere, fotbal, credință… Gigi Becali, omul care zguduie România”. Acesta este titlul unui articol publicat în Le Journal du Dimanche (JDD), cu 3 zile înainte de FCSB – Lyon, manșa tur a optimilor Europa League.
Gigi Becali, portret în Le Journal du Dimanche: „Din Europa de Vest poate părea rușinos sau vulgar”
„Toată lumea cunoaște ritualul, se repetă de veacuri în fața intrării la Palatul lui din București. Așteptat de mulțimi și oameni nevoiași, Gigi Becali scoate bancnote dintr-o pungă de plastic și le oferă mulțimii în strigăte de „Doamne Ajută”, expresia națională folosită pentru a saluta și a mulțumi invocând credința creștină.
Văzut din Europa de Vest, acest tip de manifestație poate părea rușinos sau vulgar, dar pentru a înțelege nenumăratele fațete ale lui «Gigi», diminutivul prenumelui său, Gheorghe (n.r. – de fapt George), pe care nu-l mai folosește, trebuie să ne proiectăm pentru câteva momente în istoria Balcanilor, în care familia omului de afaceri este concentrată”, se arată în începutul materialului.
„Precum Maica Tereza, istoricul Neagu Djuvara sau campioana la tenis Simona Halep, Becali este aromân, un popor pastoral seminomad din Macedonia antică, care s-a răspândit în toate țările din regiune. (…)
Când regimul Ceaușescu a căzut, [Becali] a intrat în afaceri cu ajutor financiar din partea nașului său și gloriei naționale Gheorghe Hagi. Mai întâi a importat din Turcia produse foarte căutate la acea vreme, precum blugi, săpunuri și țigări, apoi a cumpărat zeci de hectare de teren agricol în jurul Bucureștiului, pe care le-a revândut odată ce au devenit construibile, acumulând sume incredibile care l-au făcut unul dintre cei mai bogați oameni din țară”, îl descrie JDD pe patronul FCSB.

JDD despre Gigi Becali: „Vituperator și volubil, a transformat puternicul club al Armatei într-un vulcan în erupție permanentă”
„La marginea lumilor politice, sportive și financiare din România anilor ’90, Gigi Becali devine acționar și apoi numărul 1 la prestigioasa Steaua București, singura echipă din Europa de Est care a câștigat Liga Campionilor înainte de Căderea Zidului Berlinului.
Aici avea să-și arate întregul potențial, la bine și la rău. Vituperant și volubil, liderul a transformat puternicul club al Armatei într-un vulcan în erupție permanentă.
Mass-media profită de acest «client» cu limbaj înflorit, elitele chicotesc, antrenorii și jucătorii «zboară» într-o mare amețitoare de dolari, adversarii sunt insultați în mod recurent… sau mituiți, ceea ce îi va provoca căderea”, mai scriu francezii, amintind astfel despre cazul „Valiza”, unul dintre cele 3 dosare care au dus la condamnarea lui Becali la închisoare.
„În spatele extremistului Becali există Gigi, omul care cheltuie milioane pentru săraci”
Evident, francezii nu puteau lăsa pe dinafară ruptura de Steaua:
„În conflict cu Armata pentru controlul secției de fotbal a Stelei, [Becali] a fondat FCSB în 2017, un acronim care arăta exact ca originalul, dar era departe de el. Steaua, în prezent condamnată să joace în liga secundă din motive administrative, are palmaresul până în 2003; FCSB pe cel din ultimii 20 de ani, în era investitorului [Becali]”.
„La 66 de ani, «latifundiarul din Pipera», așa cum este supranumit, va savura momentul [meciului cu Lyon] și păstrează o oarecare popularitate – tocmai a fost ales deputat pe listele partidului naționalist AUR și vizează alegerile prezidențiale din primăvară.
Aceasta este întreaga ambiguitate a personajului: în spatele extremistului Becali, cu scandaloasele lui observații despre homosexuali («bolnavi mintal»), femei («sclavele bărbaților») și orice persoană de culoare (pe care chiar și așa le recrutează), există Gigi, omul care cheltuie milioane pentru săraci, inclusiv în Africa, pentru victimele dezastrelor naturale sau pentru Biserica Ortodoxă, în care crede cu ardoare”, se arată în încheierea articolului.